Reimerswaal moet haar kansen pakken!

Windmolens.jpgmaandag 10 januari 2022 10:15

Sinds 2018 streeft de ChristenUnie naar het veranderen van de bestaande bestuursstijl, waarbij in de gemeenteraad niet langer oppositie- en coalitie-partijen zijn, maar er met alle partijen, een raadsbreed akkoord is overeengekomen. Alle krachten, deskundigheid en energie van alle partijen worden gebundeld. Samen sterk!
Niet vasthouden aan 50 jaar oude patronen en partijen ‘buiten-spel-zetten’ door een coalitieakkoord, maar alle partijen die zich gezamenlijk inzetten voor alle inwoners van Reimerswaal!

Voor een goed bestuur van de gemeente heb je naast de gemeenteraad ook een sterk college van burgemeester en wethouders nodig. Een collegeteam dat bestaat uit de burgemeester versterkt met vakbekwame, bestuurlijk-ervaren wethouders. Er dienen hoge eisen te worden gesteld aan de deskundigheid van de wethouders. Een voormalig raadslid is misschien niet de beste kandidaat voor een wethouders positie (Dit voorkomt ook te grote verwevenheid met eigen partij).

Mede dankzij het Klimaatakkoord heeft Reimerswaal door haar unieke ligging enorme kansen voor groene energie, om naast de lasten (o.a. landschapsvervuiling) ook de lusten (extra inkomsten) voor de gemeente en haar inwoners te realiseren.

ChristenUnie zou, samen met het college en alle andere partijen, graag helpen om de Reimerswaalse samenleving tot bloei te brengen.

Ondanks alle weerstand geloven wij in de kracht van verandering. Die verandering kan komen door u, als kiezer, omdat u uiteindelijk bepaalt!

 

ChristenUnie ziet nog wel eens alternatieven die minder of geen geld kosten, of juist opbrengsten genereren, maar er toch bij de andere partijen niet doorkomen. 3 voorbeelden:

1. Windpark Ze-Bra

Recent deed zich een buitenkans voor voor de gemeentekas met een positief effect voor de komende 15 tot 20 jaren. Bij Rilland-Oost wordt een nieuw windpark aangelegd: Ze-Bra  (https://www.reimerswaal.nl/ontwikkeling-windpark-ze-bra-grens-reimerswaal-en-woensdrecht).
Om dit te realiseren is de medewerking van de gemeente nodig en dan kun je dus ook wat terugvragen. ChristenUnie heeft op allerlei manieren geprobeerd om via het college van B&W financiële cijfers boven tafel te krijgen om ons gevoel bevestigd te krijgen dat hier enorm veel geld en enorm veel winst mee gemoeid is. Zonder succes.
Uiteindelijk hebben we na onderzoek, een eigen berekening gemaakt en die aan het college van B&W gestuurd met het verzoek deze cijfers te laten controleren. We hebben niet eens een reactie gekregen op dit verzoek.

Uit onze berekeningen kwam naar voren dat er mogelijk wel tot 1 miljoen euro per jaar per windmolen verdient gaat worden.

Als burgers betalen we allemaal een ‘opslag duurzame energie’ (ODE) via onze energiefactuur. In totaal gaat het om een bedrag van 500 miljoen euro per jaar aan ODE gelden. Deze gelden worden gebruikt om subsidie te verstrekken aan o.a. windmolens. Daarom zouden winsten die gemaakt worden met windmolens ook (voor een deel) weer bij de burgers moeten terechtkomen. Van burgers, voor burgers. Daarom had ChristenUnie een realistisch voorstel uitgewerkt om tenminste EUR 40.000 per jaar aan lokale voordelen per windmolen te krijgen. Helaas vond het college het voldoende de initiatiefnemers een standaard bijdrage ‘volgens de gedragscode’ van circa EUR 5.000 te laten betalen aan een ‘omgevingsfonds’.

Dus mogelijke winst EUR 1.000.000 per molen x 16 molens x 15 jaar = EUR 240 miljoen.
Zelfs als we uitgaan van EUR 500.000 winst per molen per jaar is dat nog steeds enorm: EUR 500.000 x 16 molens x 15 jaar = EUR 120 miljoen.

De gemeente stelde zich tevreden met een bijdrage van EUR 5.000 x 16 molens x 15 jaar = EUR 1,2 miljoen, het ChristenUnie voorstel was om een bijdrage te vragen van EUR 40.000 x 16 molens x 15 jaar = EUR 9,6 miljoen.

Mega-winsten voor windcowboys

Jammer, jammer, jammer te meer omdat zeer recent uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat windmolens veel winstgevender zijn dan tot nu toe werd aangenomen: https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/rijkssubsidie-leidt-tot-mega-winsten-voor.19331413.lynkx?tid=TIDP1899200X3AD0F6B0E07F48CA8F419E7018474226YI5&utm_campaign=BB_NB_Dagelijks&utm_medium=email&utm_source=binnenlandsbestuur

De ‘wind-cowboys’ (de Eneco’s van deze wereld) gaan er met het geld/de megawinsten vandoor, zij plukken de lusten en de gemeenten dragen de lasten!

Ook bij de bespreking van de Kadernota in juni 2021, kwam dit punt nog eens aan bod: https://reimerswaal.christenunie.nl/k/n4205/news/view/1374220/331163/christenunie-wil-de-reimerswaalse-samenleving-laten-bloeien.html

Jammer, dat de meerderheidspartijen en het college niet de moeite wilden nemen het ChristenUnie voorstel serieus te overwegen. Dit zou zeker de moeite waard zijn in het belang van de gemeentelijke begroting en daarmee in het belang van onze burgers.

2. Ontwikkelperspectief Krabbendijke

De gemeenteraad besprak dinsdagavond 12 januari 2021 vijf scenario's hoe Krabbendijke zich de komende tientallen jaren zou kunnen ontwikkelen. Het college van B&W stelt voor om ruim 2,5 miljoen euro te investeren in het verplaatsen van de sportverenigingen (voetbal, tennis en ijs- en skeeler vereniging) naar de gronden naast de nieuw te ontwikkelen wijk Rozeboom IV.

De verenigingen willen echter graag op de huidige locatie blijven en hebben door ook goede argumenten voor. Met dat in het achterhoofd heeft ChristenUnie een alternatieve ontwikkelingsvisie voorgesteld.


Het ChristenUnie plan voldoet aan alle eisen, die de gemeente zelf stelt en het levert naar verwachting een positieve exploitatie van zo’n 1 miljoen euro op, terwijl het plan van de gemeente zeker 2,5 miljoen euro gaat kosten.
Verder informatie vindt u op onze website: https://reimerswaal.christenunie.nl/k/n4205/news/view/1324156/331163/christenunie-toont-eigen-ontwikkelperspectief-krabbendijke.html


Ook bij de bespreking van de Kadernota in juni 2021, kwam dit punt nog eens aan bod: https://reimerswaal.christenunie.nl/k/n4205/news/view/1374220/331163/christenunie-wil-de-reimerswaalse-samenleving-laten-bloeien.html

Jammer, dat de meerderheidspartijen en het college niet de moeite wilden nemen het ChristenUnie voorstel te evalueren en financieel door te rekenen. Dit zou zeker de moeite waard zijn in het belang van de gemeentelijke begroting en daarmee in het belang van onze burgers.

3. Nieuwbouw Julianaschool

De gemeenteraad besprak dinsdagavond 12 januari 2021 vijf scenario's hoe Krabbendijke zich de komende tientallen jaren zou kunnen ontwikkelen. ChristenUnie koos voor de (eigen) variant 3+, waarbij de Julianaschool nieuwbouw zou kunnen plegen op een andere locatie in het dorp.
Dit zou betekenen dat er geen tijdelijke huisvesting nodig was (zoals nu) en dat de bouw spoedig zou kunnen beginnen. Nieuwbouw zou plaatsvinden conform de gemeentelijke ‘Verordening Voorziening Huisvesting Onderwijs’.


Toen de meerderheid van de gemeenteraad koos voor een variant waarbij de Julianaschool nieuwbouw zou kunnen plegen op de huidige locatie, pleitte ChristenUnie in de opinieraad van 12 januari 2021 voor een betere positionering van de nieuw te bouwen school op het enorme perceel wat de school momenteel ter beschikking heeft. De nieuwbouw zou 180 graden gedraaid kunnen worden waardoor er een strook grond niet nodig is en als bouwgrond voor woningbouw beschikbaar komt.

Dit zou ook betekenen dat er alleen zeer beperkt tijdelijke huisvesting nodig was, omdat het grootste deel van de school gewoon gebruikt zou kunnen worden.

Met beide ChristenUnie voorstellen waren tenminste de kosten van de tijdelijke huisvesting niet nodig geweest, besparing EUR 0,53 miljoen. En wellicht was de nieuwbouw al bezig als voor het eerste ChristenUnie voorstel was gekozen.

Er gaan nog meer dingen niet optimaal bij deze nieuwbouw, wat zeer waarschijnlijk ook tot hoge(re) kosten zal leiden.
ChristenUnie heeft 20 december 2021 nog vragen gesteld over de voortgang van de nieuwbouw van de Julianaschool. Wij wachten nog op de antwoorden.

 Ook bij de bespreking van de Kadernota in juni 2021, kwam dit punt nog eens aan bod: https://reimerswaal.christenunie.nl/k/n4205/news/view/1374220/331163/christenunie-wil-de-reimerswaalse-samenleving-laten-bloeien.html

Jammer, dat de meerderheidspartijen en het college niet de moeite wilden nemen het ChristenUnie voorstel te evalueren en financieel door te rekenen. Dit zou zeker de moeite waard zijn in het belang van de gemeentelijke begroting en daarmee in het belang van onze burgers.

 Eerder dit jaar zei Huib Bouwman, fractievoorzitter en lijsttrekker van ChristenUnie: “Het volgzame karakter van de meerderheid van deze gemeenteraad is niet altijd goed te volgen. Als je als raadslid alleen maar braaf doet wat er van je verwacht wordt, dan kun je mijns inziens beter thuisblijven. Durf te denken en te dromen en probeer de anderen hierin mee te nemen. We zien allerlei mogelijkheden om de Reimerswaalse samenleving tot bloei te laten komen, maar we krijgen daarin de andere fracties nog niet mee, terwijl de voorstellen realistische ideeën zijn!”

Reimerswaal moet haar kansen pakken!

« Terug