Wij zijn er klaar voor!

ChristenUnie_lijst 3_top 4.jpgmaandag 31 januari 2022 18:27

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 bewees het: de ChristenUnie groeit! …en we zijn klaar voor de verkiezingen in 2022! Met vreugde en vertrouwen presenteren we u het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst. Beide zijn vanaf nu op de website www.reimerswaal.christenunie.nl te vinden.

Kandidatenlijst

De selectiecommissie die de kandidatenlijst heeft samengesteld heeft heel goed werk geleverd. Als partij en fractie zijn we best een beetje (erg) trots op onze kandidatenlijst.

Nooit eerder hadden wij zoveel nieuwe namen op onze lijst. Deze personen zijn super gemotiveerd om onze partij in Reimerswaal te vertegenwoordigen.
Mede door de inzet van ons bestuur en onze fractie hebben veel mensen vertrouwen in de ChristenUnie, zijn lid geworden en daardoor kunnen we u nu, in vergelijking met 2018, 9 nieuwe kandidaten presenteren.

De kandidatenlijst heeft in totaal 18 kandidaten in de leeftijd van 17(!) tot 76 jaar en hiervan is 1/3 deel vrouw, daar word je toch blij van!

De top drie hoeven we niet meer aan u voor te stellen. We zijn dankbaar dat de huidige fractie (Barbara, Andries en Huib) ook de komende raadsperiode onze lokale samenleving weer wil dienen.

Als oppositiepartij hebben we, soms met lef en soms met brutaliteit, kleur mogen geven aan de lokale politiek maar altijd met als doel: het belang van onze inwoners.

Verkiezingsprogramma

Veel dank aan de programmacommissie. Het is ze gelukt om een praktisch verkiezingsprogramma op te stellen, waarin duidelijk omschreven staat hoe wij vinden dat het zou moeten gaan in Reimerswaal. Graag speciale aandacht voor de samenvatting van ons verkiezingsprogramma ‘in gewone taal‘. Hopelijk kan het ook wat enthousiasme aanwakkeren bij mensen die verder ‘niet zoveel met politiek hebben’.

Tot slot hebben we onze focus op jongeren tot uitdrukking willen brengen in een speciale ‘jongeren paragraaf’. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en we willen ze graag wat ruimte geven.

Nieuwe bestuursstijl

ChristenUnie heeft het één en andermaal gehad over een noodzakelijke verandering in bestuursstijl. Nu het verkiezingsprogramma gereed is, kunnen we ook met u delen wat we verwachten van een verandering in bestuursstijl.

De ChristenUnie wil het politieke proces en landschap op de volgende manier verbeteren:

  • Taken van de gemeenteraad (volksvertegenwoordiging, vaststellen van beleid en controle van college van burgemeester en wethouders) en college van burgemeester en wethouders worden strikt gescheiden.
  • ChristenUnie is er voorstander van dat lijsttrekkers in de raad fractievoorzitter blijven en geen wethouder worden.
  • Wethouders zijn beschikbaar voor fractievergaderingen van alle partijen of wonen juist geen fractievergaderingen bij, ook niet van hun eigen partij.
  • De politiek moet opener, transparanter en daarmee aantrekkelijker worden gemaakt.
  • Er wordt zo mogelijk een raadsbreed akkoord vastgesteld.
  • Er worden hoge eisen gesteld aan de deskundigheid van de wethouders. Een voormalig raadslid is misschien niet de beste kandidaat voor een wethouders positie (Dit voorkomt ook te grote verwevenheid met eigen partij).
  • Er wordt een rekenkamerfunctie ingesteld als één van die controle-instrumenten van de gemeenteraad.

 

Wat er na verkiezingen gebeurt, is voor kiezers onduidelijk. Dit moet transparanter worden. De ChristenUnie stelt meer openbare politieke onderhandelingen voor:

  • Een verkenner, die het politieke landschap in kaart brengt na de verkiezingen, zal een neutraal profiel hebben.
  • De input van de verschillende politieke partijen richting de verkenner wordt openbaar gemaakt.
  • De verkenner maakt verslagen van de ondernomen activiteiten.

« Terug