PERSBERICHT - ChristenUnie - afmelding lijsttrekkersdebat donderdag 15 maart 2018

foto Huib Bouwman-landscape-JRNJ-CUreimerswaal-17woensdag 14 maart 2018 21:37

De ChristenUnie heeft besloten niet deel te nemen aan het lijsttrekkersdebat van de gemeente Reimerswaal. Het debat vindt plaats op donderdag 15 maart, maar lijsttrekker Huib Bouwman zal die avond niet plaatsnemen achter de microfoon.

De ChristenUnie heeft twee belangrijke redenen om af te zien van deelname.

De partij ziet deze verkiezingen als een belangrijke moment om een stap te zetten in de verbetering van duale samenwerking binnen het gemeentebestuur. Deze verbetering is noodzakelijk om de gemeenteraad en het college beter in staat te stellen hun eigen taken uit te voeren, zoals bedoeld ten tijde van de scheiding van beide bestuursorganen (de z.g. dualisering). Voor die discussie is weinig gehoor bij de andere partijen. Fractievoorzitter Huib Bouwman: “In de voorbereidingen voor het debat moest dit onderwerp ook echt bevochten worden. Vervolgens werd het mij, bij wijze van spreken als een gunst, gegund om daar dan in een kort debatje iets over te zeggen.”.

Ook in andere debatten merkt de partij dat zij met een zeker “minachting” wordt benaderd, in het bijzonder wanneer de kritiek op het aloude machtsblok van de coalitie ter sprake komt.

Het tweede argument voor de afmelding is de samenstelling van de vertegenwoordigers van de partijen. De lijsttrekker van de ChristenUnie zou met 4 wethouders-kandidaten in debat moeten gaan. Door de inzet van de partijen is er op 21 maart eigenlijk een wethouders-verkiezing. Te meer omdat een deel van deze kandidaten niet voornemens lijkt te zijn een zetel in de raad te gaan bezetten.

De reacties tijdens de voorbereidingen hebben de ChristenUnie na uitgebreide overwegingen en heroverweging, er toch toe gebracht te bedanken voor de “gunst van het meedoen”.
“Vermoedelijk wordt het lijsttrekkersdebat nu echt een wethouders-debat. Dat is spijtig, maar bevestigd wel direct onze kritiek!”, aldus Huib Bouwman.  

« Terug