ChristenUnie voorstel tot uitstel van het besluit over de afvalinzameling heeft het niet gehaald

stemming invoering Diftardonderdag 01 maart 2018 22:33

Inwoners van de gemeente Reimerswaal gaan in 2020 betalen per lediging van de restafvalcontainer.  Een raadsmeerderheid van SGP, CDA, VVD en PvdA, heeft besloten tot invoering van het zogeheten diftar-model. Dit ondanks een door de gemeente gehouden enquête onder de inwoners van Reimerswaal waarop 49% aangaf om het huidige systeem niet te wijzigen en in 2022 over te gaan op na-scheiding.

Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt (middels een nieuwe afvalcontainer met een chip) hoeveel afval aangeboden wordt en hoe meer afval een burger aanbiedt hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Omgekeerd levert betere afvalscheiding en het aanbieden van minder restafval een lagere variabele afvalstoffenheffing op.

ChristenUnie heeft geen goed woord over voor dit raadsbesluit, maar was een 'roepende in de woestijn'. ChristenUnie pleitte tevergeefs voor het handhaven van het huidige systeem, waardoor onnodige investeringen en hoge kosten voor het communiceren naar de inwoners over de invoering van het nieuwe systeem niet nodig zijn en waarbij dus vanaf 2022 geruisloos overgeschakeld kan worden op het systeem van na-scheiding.

Welk zinnig argument er ook door ons als ChristenUnie werd aangedragen, er door het college werd erkend dat de gehouden enquête niet klopte, dat er geen financiële onderbouwing was van de verschillende systemen zodat niet duidelijk is wat het prijskaartje is voor het nieuwe diftar-systeem, niets hielp. Op basis van de beschikbare informatie, of beter gezegd door het ontbreken van de juiste informatie, was het voor alle partijen onmogelijk een juiste keuze te maken.

Toch werd er een besluit genomen dat door de andere partijen enkel kan zijn  genomen op basis van goed gevoel, aannames/veronderstellingen in de hoofden van de raadsleden, want er staat niks zwart op wit. Mogelijk wilde men slechts verantwoordelijk wethouder Sinke niet afvallen.
Maar is dit alles in het belang van de Reimerswaalse bevolking ?

Als ChristenUnie vinden we het jammer dat er én niet naar de inwoners wordt geluisterd (enquête) en zelfs goede argumenten niet helpen om deze raad te overtuigen. Laten we hopen dat na de verkiezingen de nieuwe raad zijn taken wel op basis van feiten uitvoert.

« Terug