Waarom zoveel vragen en moties?

ADV 4__21-568 adv CU week50 vragen_moties def.jpgzaterdag 18 december 2021 18:44

Dit artikeltje hoort bij de advertentie van de ChristenUnie in het Advertentieblad van 21 december 2021

Als ChristenUnie zijn we ‘kampioen vragensteller’ in Reimerswaal. We zijn daar zelf niet trots op en krijgen soms het verwijt dat wij teveel vragen stellen en dat dit extra werk betekend voor het gemeentelijke apparaat.
Dit is dan ook een goed onderwerp voor een artikeltje op de website, want er hoort natuurlijk wel een verhaal bij…

Wij willen dat iedere partij gelijktijdig dezelfde informatie krijgt…

De informatievoorziening is niet dezelfde én ook niet gelijktijdig in de Reimerswaalse politiek. Dit wordt veroorzaakt door het systeem van coalitie en oppositie, wat al ruim 50 jaren gemeengoed is in Reimerswaal. Dit is nadelig voor oppositie partijen… we leggen het uit.

Partijen die samen de coalitie vormen krijgen veel informatie van ‘hun’ wethouder in het college van burgemeester en wethouders. Tijdens de fractievergaderingen is het normaal dat ‘hun’ wethouder bij dit overleg  aanschuift en de fractie bijpraat over allerlei onderwerpen die in het college van burgemeester en wethouders worden behandeld. De fracties van de coalitiepartijen ontvangen op deze manier heel veel actuele informatie van de wethouder. Ook kan de fractie de wethouder aansturen/bijsturen.

De ChristenUnie pleit er in haar verkiezingsprogramma voor om de taken van de gemeenteraad (namelijk: volksvertegenwoordiging, vaststellen van beleid en controle van college van burgemeester en wethouders) strikt te scheiden van de taken van het college van burgemeester en wethouders.

Verder zouden wethouders geen fractievergaderingen moeten bijwonen, ook niet van hun eigen partij! Of ze moeten beschikbaar zijn voor fractievergaderingen van alle partijen. Hierdoor wordt de politiek opener, transparanter en daarmee aantrekkelijker.

ChristenUnie wil het coalitie/oppositie model graag inruilen voor een raadsbreed akkoord na de verkiezingen van volgend jaar.

Om de kwaliteit van gemeenteraad en college verder te verhogen moeten er volgens de ChristenUnie hoge eisen worden gesteld aan de deskundigheid van de wethouders. Een voormalig raadslid is misschien niet de beste kandidaat voor een wethouders positie (Dit voorkomt ook te grote verwevenheid met eigen partij).

Ook op landelijk niveau, met de vorming van een nieuw kabinet, is vooral de focus gericht op een ‘andere bestuurscultuur‘, het ‘zoeken naar samenwerking met constructieve partijen‘ zoals zo mooi is verwoord in het Coalitieakkoord met de titel ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’.

Terugkomend op het belang van een goede informatievoorziening. Ook in een vorige week verschenen advies over versterking  van de functies van de Tweede Kamer, geschreven onder voorzitterschap van SGP voorman Kees van der Staaij, komt de cruciale rol van een goede informatievoorziening aan de Tweede Kamer naar voren. Dit geldt ook voor de gemeenteraad!

In Reimerswaal zijn er sinds de verkiezingen van 2018 kleine stapjes gezet om te komen tot een andere manier van bestuur in de gemeenteraad. Er is toen een coalitieakkoord opgesteld door Leefbaar Reimerswaal, PvdA en SGP en de andere partijen is gevraagd dit akkoord ook te ondertekenen…, maar niet mogen meepraten en wel bij ‘het kruisje’ tekenen is geen nieuwe politiek…

Hoe kunnen we deze informatievoorziening ook in Reimerswaal verbeteren?

Dit is alleen mogelijk als alle fracties gelijktijdig met de wethouder(s) vergaderen.
Er wordt momenteel gesproken over een nieuw vergadermodel. Mogelijk dat met de invoer van een nieuw vergadermodel voor de raad in 2022 ook dit punt serieus aangepakt wordt.

Dit zou goed mogelijk zijn door geen coalitie/oppositie meer te hebben maar een raadsbreed, door alle fracties gedragen akkoord, voor de komende 4 jaren. Begin met maandelijks een vergadering waarbij alle fracties (of hun specialisten) en alle wethouders aanwezig zijn én daarnaast heeft iedere fractie haar eigen fractievergadering.

 

Wij willen transparantie in de raad, dus bij twijfel vragen we door of dienen we een motie in...

We nemen de grapjes en de verwijtende blikken voor lief als we weer een vraag om meer duidelijkheid of om meer informatie stellen. Met ChristenUnie snakken ook onze inwoners naar open en transparante politiek. Politiek waarbij niet het pluche of belangen centraal staan, maar het welzijn van inwoners. Alleen, door een adequate controle van het college door de gemeenteraad, kan een stukje vertrouwen in de politiek worden hersteld en daar zetten we ons graag voor in.

We voelen ons gesterkt door bijvoorbeeld een artikel in het blad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) van 16 april j.l. met als betoog: Elke raad heeft een Omtzigt of Leijten nodig. zie: https://vng.nl/artikelen/betoog-elke-raad-heeft-een-omtzigt-of-leijten-nodig

Wij durven ons niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Omtzigt maar de strekking van het VNG - betoog is wel, neem je controlerende taak heel serieus, durf door te (blijven) vragen als je het idee hebt dat er meer is dan uit de beantwoording blijkt… in het belang van onze inwoners!

Door de informatie – achterstand moet je als oppositie harder werken, meer vragen stellen soms, om wel relevante informatie boven water te krijgen en soms probeer je ook door middel van een motie bepaalde verordeningen of regelgeving aan te passen.

Een motie is voor een raadslid/fractie niets anders dan een ‘stuk gereedschap uit onze raadsledenkist‘. Toen er bijvoorbeeld een artikel over verontreiniging van de Westerschelde met ‘PFAS’ in de media kwam hebben wij als fractie dit opgepakt en door middel van een motie, die unaniem werd aangenomen door de raad, het college opgeroepen hiervan werk te maken bij de provincie én de landelijke overheid.
U heeft in de krantenberichten gelezen hoe de Westerschelde al heel lang, met instemming van de Vlaamse overheid, als afvoerputje voor zwaar chemisch afval is gebruikt….en we zullen de gevolgen nog langere tijd merken.

Moties kunnen over allerlei onderwerpen gaan en als we denken dat het nodig is gebruiken we ook dat stuk gereedschap vrijmoedig!

« Terug