Over het nieuwe huisvuil-ophaal-systeem...
Dit artikeltje hoort bij de advertentie van de ChristenUnie in het Advertentieblad van 7 december 2021
De afvalinzameling van het huishoudelijk afval in Zeeland wordt uitgevoerd door O.L.A.Z. (Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland) voor alle 13 Zeeuwse gemeenten. Het doel van O.L.A.Z. is de gezamenlijke belangen van de deelnemers te behartigen op dit gebied. Voor de verwerking van ingezamelde afvalstoffen van de deelnemers sluit O.L.A.Z. contracten af met verwerkers van afval.
De Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) beheert de 13 Zeeuwse milieustraten. Daarnaast zamelt de ZRD huishoudelijk afval in bij de gemeenten Hulst, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal, Sluis, Tholen en Veere. De ZRD is 100% eigendom van O.L.A.Z.
Veel van ons afval heeft waarde/kan hergebruikt worden. Rest is echt onbruikbaar afval…
De normen voor afvalscheiding worden steeds strenger. In 2025 mag er nog 30 kilo restafval per persoon per jaar zijn. In afval zitten waardevolle grondstoffen die niet verloren mogen gaan. De ChristenUnie wil afval zien als grondstof. Als afval goed gescheiden wordt ingezameld bij de bron, kunnen de grondstoffen worden aangeboden voor hergebruik.
Door hergebruik van afvalstoffen werken we mee aan een ‘circulaire economie’. Dit is een model van productie en consumptie, waarbij bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden gedeeld, verhuurd, hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd om meer waarde te creëren. Op deze manier wordt de levenscyclus van producten uitgebreid. In de praktijk betekent dit dat het afval tot een minimum wordt beperkt.
Afval goed scheiden voor hergebruik is meer dan ooit een ‘must’ want …
Er zijn grofweg twee soorten van afval scheiden: bronscheiding en nascheiding.
Als inwoners hun afval thuis zelf scheiden (bronscheiding), worden veel meer afvalsoorten gescheiden dan bij nascheiding. Het afval dat thuis door inwoners wordt gescheiden, is heel goed te recyclen. Tegelijkertijd worden dan ook het gft, de etensresten en papier goed gescheiden.
Bij nascheiding wordt restafval in een fabriek door een machine gescheiden. Zo worden waardevolle materialen behouden, die anders worden verbrand. Lang niet alle soorten afval kunnen bij nascheiding uit elkaar worden gehaald. Voornamelijk plastic verpakkingen, blik en lege pakken van sap en zuivel worden bij nascheiding uit het restafval gehaald. Andere waardevolle afvalstromen zoals gft, textiel en papier/karton gaan verloren bij nascheiding.
Volledige nascheiding is voor inwoners het makkelijkst, alles gaat bij het restafval. Maar nascheiding is eigenlijk alleen mogelijk voor PMD-afval. Er zijn veel grondstoffen die niet of slecht nagescheiden kunnen worden. Papier, organisch afval en textiel zijn hier goede voorbeelden van. Papier en textiel worden door vocht, wat onvermijdelijk is in restafvalcontainers, nutteloos voor recycling. Zelfs plastic raakt bij nascheiding vervuild.
In Reimerswaal hebben we een gemixt systeem. Papier, textiel en gft worden gescheiden door de inwoners zelf en er wordt nascheiding gebruikt bij de scheiding van het afval uit de ‘grijze container’, daarin zitten dus PMD en overig restafval.
De resultaten van het huidige systeem zijn onvoldoende, er blijft nog veel te veel restafval over. De overheid heft belasting op het verbranden van restafval. Die belasting zal steeds hoger worden. Door afval goed te scheiden houden we minder restafval over. En hoeft er dus minder belasting te worden betaald. Het wordt dus duurder als we veel restafval overhouden. Afval scheiden is daarmee belangrijk voor milieu èn portemonnee.
De ChristenUnie geeft voorkeur aan OMGEKEERD INZAMELEN in plaats van Diftar, want …
De uitdaging voor wat betreft het afvalstoffenbeleid, of misschien beter grondstoffenbeleid is nu wel duidelijk. De ideeën over welke manier van inzamelen we moeten kiezen lopen uiteen!
De gemeente heeft vooralsnog gekozen voor het ‘Diftar’-systeem. Ieder huishouden heeft nu 2 containers, 1 voor GFT en 1 voor PMD+restafval. Het verschil met het nieuwe systeem wordt dat de PMD+rest container straks enkel nog wordt gebruikt voor het restafval en dat PMD in plastic zakken moet, zoals we dat vroeger deden. Voor de GFT bak verandert er niets. Er komen de volgende ophaalroutes: 1 x PMD ophalen (de zakken), 1 x GFT ophalen en 1 x restafval ophalen.
ChristenUnie ziet veel nadelen aan het Diftar systeem en stelt zelf voor het ‘Omgekeerd inzamelen’-systeem te kiezen.
Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven. Inwoners betalen voor de hoeveelheid afval die ze aanbieden. Wie goed zijn afval scheidt, betaalt minder afvalstoffenheffing. Diftar stimuleert zo een betere scheiding en preventie met een financiële prikkel. Een registratiesysteem legt per huishouden vast hoeveel restafval wordt aangeboden en op basis hiervan wordt een afrekening gemaakt. De gemeente Reimerswaal heeft gekozen voor een diftar-systeem waarbij de kosten worden doorberekend op basis van het aantal keren dat de ‘grijze container’ voor leging wordt aangeboden.
Een andere methode die onder diftar wordt toegepast is dat de grijze container voor leging iedere keer gewogen wordt en dat de inwoner betaald per kilogram restafval. Hoewel nu nog niet aan de orde zou dat een toekomstige methode kunnen zijn.
Diftar invoeren kost extra geld. Er moet meetapparatuur op de vrachtwagens komen om vast te leggen hoe vaak welke container geleegd wordt. Er moeten wellicht sloten op de containers komen, zodat kwaadwillende mensen niet hun afval in andermans container storten. Er moeten andere aanslagen/factuur gemaakt worden voor de inwoners. De gemeente moet nieuwe tarieven vaststellen met een juiste financiële prikkel: burgers moeten hun inzet om afval te scheiden terugbetaald zien in de afrekening.
‘Diftar-op-volume-frequentie’ lijkt op basis van ervaringen elders niet de oplossing voor Reimerswaal. De kilo’s restafval moeten naar beneden en daarvoor lijkt ‘Diftar-op-volume-frequentie’ onvoldoende te helpen.
Diftar lijkt een oneerlijkheid systeem voor grote gezinnen, want deze gezinnen produceren uiteraard ook meer afval. Verder kan diftar leiden tot een toename van afvaldumpingen, afvaltoerisme, zakken in andermans container et cetera.
ChristenUnie stelt een ander inzamelsysteem voor het ‘Omgekeerd Inzamelen’. Bij ‘Omgekeerd Inzamelen’ ligt de nadruk op het thuis goed scheiden van al die materialen die van waarde zijn en hergebruikt kunnen worden. Deze herbruikbare materialen worden huis-aan-huis opgehaald.
Door je te focussen op dat wat van waarde is en niet op het waardeloze restafval ….kom je vanzelf uit bij ‘Omgekeerd Inzamelen’.
Het beetje dat nog overblijft nadat alles goed is gescheiden, is restafval. Dit breng je naar een (ondergrondse) container in jouw wijk/straat. Voor dit restafval moet je zelf dus wat inspanning doen. Het door jou gescheiden afval, wat weer als grondstof kan worden gebruikt wordt daarentegen thuis opgehaald. Precies de omgekeerde filosofie en daarom heet het ook ‘Omgekeerd Inzamelen’!
De kosten voor de verwerking van het restafval worden gezamenlijk door alle inwoners gedragen, zoals dat nu ook het geval is.
Het idee van ChristenUnie is een eenvoudig en realistisch idee. Ook de gemeente Goes overweegt dit systeem (zie: https://www.pzc.nl/bevelanden/goes-overweegt-restafval-minder-vaak-of-zelfs-helemaal-niet-meer-aan-huis-op-te-halen~a5f5afef/)
Wat heel goed is aan wat ze in Goes doen is dat voordat de gemeenteraad er iets van gaat vinden, eerst de inwoners er hun zegje over mogen doen. Dat kan via de website www.goespraatmee.nl. ChristenUnie wil in Reimerswaal de inwoners ook een stem geven, maar vooralsnog wil de gemeente dat niet. Wij blijven ons hiervoor inzetten.
En het goede voorbeeld geven…
In Reimerswaal is een zogenaamde 100-100-100 campagne gevoerd (zie: www.reimerswaal.100-100-100.nl). 100 dagen, met 100 huishoudens, 100% afvalvrij. Gaat dat lukken?
Inwoners die deelnamen aan de 100-100-100-actie hebben laten zien dat het mogelijk is om veel minder afval te produceren.
De 100-100-100 campagne had de start kunnen zijn om ook andere inwoners te motiveren en we hadden als gemeente hiermee meer moeten en kunnen doen! Maar het is nooit te laat …
Gebruik heel 2022 als voorbereiding om als gemeente, samen met de inwoners, en mogelijk met de inzet van een afvalcoach, wel je doelstellingen te behalen.
Het is wel mogelijk, dat blijkt uit de 100-100-100 campagne en wees eerlijk, wie in Reimerswaal wil niet het beste voor onze omgeving en het milieu?
Archief > 2021 > december
- 29-12-2021 29-12-2021 17:44 - Een fijn en liefde- en respectvol, maar vooral een gezond 2022!
- 18-12-2021 18-12-2021 18:44 - Waarom zoveel vragen en moties?
- 15-12-2021 15-12-2021 14:54 - Niet voor onszelf, maar voor de ander (door Gert-Jan Segers)
- 14-12-2021 14-12-2021 23:38 - Verslag besluitraad 14 december 2021
- 06-12-2021 06-12-2021 09:03 - Over het nieuwe huisvuil-ophaal-systeem...