ChristenUnie wil maximale inbreng van de inwoners in besluit over toekomstige afvalinzameling

foto Huib Bouwman-landscape-JRNJ-CUreimerswaal-17dinsdag 27 februari 2018 16:17

Inwoners van de gemeente Reimerswaal moeten opnieuw hun mening kunnen geven over de toekomstige afvalinzameling, maar dan dit keer wél met de financiële gevolgen. Dat vindt raadslid Huib Bouwman van de ChristenUnie.

Hij is boos dat het college van B&W dinsdagavond een voorstel voorlegt aan de gemeenteraad dat indruist tegen de uitkomst van de deze zomer massaal ingevulde enquête. De grootste groep wil namelijk dat er niets verandert aan de inzameling, terwijl het college voorstelt om restafval per aangeboden container af te rekenen (diftar).  Bouwman denkt dat de enquête anders wordt ingevuld als het financiële plaatje per scenario ook is uitwerkt en vindt dat het besluit moet worden uitgesteld.

Tot zover het bericht wat in de PZC verscheen: https://www.pzc.nl/bevelanden/cu-nieuwe-enquete-over-afval-in-reimerswaal~a8f6b5e0/


Hieronder nog wat extra uitleg:


ChristenUnie wil het huidige systeem van afvalinzameling nu niet veranderen. Dit was trouwens ook de mening van de Reimerswaalse bevolking in de enquête die de gemeente hierover heeft gehouden. ChristenUnie vindt dat de mening van de inwoners zwaar moet meewegen.

ChristenUnie vind investeringen in een nieuw diftar systeem onverantwoord.

De gemeente wil het ‘diftar’ systeem invoeren. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel afval aangeboden wordt en hoe meer afval een burger aanbiedt hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn. Omgekeerd levert betere afvalscheiding en het aanbieden van minder afval een lagere variabele afvalstoffenheffing op.
Uit ervaring blijkt dat burgers hun afval beter gescheiden aanbieden en het lagere aanbod van restafval maakt het de gemeente mogelijk de kosten die voor invoering van diftar gemaakt moeten worden, terug te verdienen. Een negatief aspect van diftar is dat de hoeveelheid zwerfvuil op straat en andere plaatsen toeneemt, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt.

Een belangrijk discussiepunt in de gemeente Reimerswaal is of de investeringen in het nieuwe diftar systeem te verdedigen zijn. Er zijn namelijk nieuwe ontwikkelingen op het gebied van afval-scheiding, die het diftar systeem over enkele jaren wellicht overbodig maken. Die nieuwe ontwikkeling heet: na-scheiding.
Na-scheiding gebeurt door afvalverwerkers. Bij het samenbrengen van het afval wordt door verschillende scheidingsmethoden (bijvoorbeeld zeven en magnetisme) de verschillende herbruikbare afvalsegmenten voor verbranding of storten uit de afvalstroom gehaald. De verwachting is dat na-scheiding effectiever zal zijn dan het beoogde diftar systeem.

« Terug