'Schorebrug moet er toch komen'
KRUININGEN - Gedeputeerde Harry van Waveren (CDA, ruimtelijke ordening) wil het natte bedrijventerrein Schorebrug bij Kruiningen via een provinciale procedure toch realiseren.
De gemeenteraad van Reimerswaal, die het plan in februari bijna unaniem afwees, wordt daarmee terzijde geschoven.
Van Waveren raadpleegde gisteren de statencommissie ruimte, ecologie en water over zijn voornemen. Dat gebeurde achter gesloten deuren. PvdA- en SP-Statenleden weigerden deel te nemen aan de besloten vergadering en gingen weg. Politici van CDA, SGP, VVD en de Partij voor Zeeland die wel bleven, wilden na afloop niks zeggen. Het dagelijks provinciebestuur spreekt naar verwachting 12 mei over het voorstel van gedeputeerde Van Waveren.
De eventuele aanleg van Schorebrug in een polder bij Kruiningen langs het Kanaal door Zuid-Beveland heeft in de Reimerswaalse politiek veel stof doen opwaaien. Bewoners van de polder voerden fel actie. Uiteindelijk stemde de raad van Reimerswaal - op VVD'er Sylvia Schouwenaars na - tegen medewerking aan het plan.
Schorebrug is vooral bedoeld voor de huisvesting van betonbedrijven uit het Goese haven- en industriegebied. De nieuwbouwwijk Goese Schans moet daar komen. De provincie is direct betrokken bij dit project.
"Het is zeer ongebruikelijk dat een provincie een besluit van een gemeenteraad naast zich wil neerleggen", reageerde de Reimerswaalse burgemeester Jan Huisman. Hij had het zien aankomen. "De provincie heeft eerder laten blijken dit te willen doen."
Raadsleden in Reimerswaal waren verrast. Marien Weststrate (Leefbaar Reimerswaal): "De belangen van Goes wegen dus zwaarder dan die van Reimerswaal." Andries Jumelet (ChristenUnie) zei te overwegen 'tot de Raad van State door te vechten'. Joke Louwrink (PvdA) kondigde ook aan zich te blijven verzetten. "Schorebrug geeft teveel overlast in de omgeving van Kruiningen."
SGP en CDA - samen krapaan een meerderheid - reageerden bij monde van Huib Knulst (SGP) en Peter Koeman (CDA) milder. Zij gaven aan niet per se tegen Schorebrug te zijn. Ze herhaalden eerder gestelde voorwaarden: niet alleen een nat, maar ook droog bedrijventerrein én een forse financiële leefbaarheidsbijdrage. De raad van Reimerswaal wilde daarvoor twee miljoen euro. Van Waveren wilde niet verder gaan dan één miljoen.
PZC (25-4-2009)
Reacties op ''Schorebrug moet er toch komen''
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.