Bent u akkoord dat ENGIE een bio-vergister gaat realiseren in de Bathpolder in Rilland?

boterbloemzaterdag 29 september 2018 13:31

Wat vindt u van het plan voor een bio-vergister in de Bathpolder in Rilland?

VUL DE PEILING HIERNAAST IN

Energieleverancier ENGIE/Groen Gas Rilland wil in een glastuinbouwgebied, de kassen in de Bathpolder - Rilland een bio-vergister realiseren waarin biogas (groen gas) wordt gevormd. Deze installatie zal jaarlijks 330.000 ton organische reststromen verwerken/vergisten zoals, mest (165.000 ton), gras, uien, en andere plantaardige reststromen.

De glastuinbouwers, bewoners Reimerswaal en politiek  maken zich enorme zorgen over deze plannen. De Reimerswaalse gemeenteraad is unaniem tegen de komst van deze mega-bio-vergister door a) de zeer slechte ervaringen met reeds gebouwde installatie  in zowel Nederland als in Duitsland en b) er is nooit gesproken over een installatie van deze omvang.

Verschillende argumenten werden gehoord waarom de bio-vergister in de Bathpolder niet gewenst is:

  • Continu stankoverlast van zowel installatie als van het aangevoerde afval (50% mest) en hiermede aantasting van woongenot,  recreatie en toerisme in directe omgeving
  • Bedreiging glastuinbouw en werkgelegenheid door schimmels, bacteriën, vliegjes e.d.
  • Het is beter een bio-vergister (chemische fabriek) te bouwen op een industrieterrein zodat bij calamiteiten/ongelukken er professionele hulpdiensten direct beschikbaar zijn
  • Explosiegevaar installatie (gasfabriek)
  • Grote installatie = grotere concentratie van lokale uitstoot (langdurig effect op lokaal milieu en leefbaarheid voor de rest van de bevolking)
  • Mestvergisting is een korte termijn oplossing en kan enkel rendabel zijn door de hoge subsidie van € 100 miljoen voor deze installatie
  • Milieubedreiging, onvoldoende controle op aangevoerd afval . Handelaren die niet-toegestane afvalstoffen “wegmengen” omdat er onvoldoende controle en handhaving op aanvoer is.

In hoeverre is er sprake van maatschappelijk draagvlak voor deze bio-vergister? We denken daar een indruk van te kunnen krijgen middels een peiling onder de bezoekers van onze website.

Wat vindt u?

VUL DE PEILING IN, DIE U HIERNAAST OP DE WEBSITE VINDT!!

Zie ook:

bericht 6 september 2018 op de website <link>
bericht 27 augustus 2018 op de website <link>

bericht 14 september 2017 in de PZC <link>
bericht 12 september 2018 in de Reimerswaalse & Kapelse Bode <link>
bericht 1 oktober 2018 in de PZC <link>

« Terug