Jumelet doet een stap terug, maar wil wel graag blijven
Het was tijdens de raadsvergadering van 2 september 2008. De mosselsector zat in zwaar weer en om zijn motie om subsidies aan de milieu-organisaties op te schorten kracht bij te zetten, voerde raadslid Andries Jumelet van de Reimerswaalse eenmansfractie ChristenUnie een waar theaterstuk op. Compleet met gevulde mosselpan en een soort stripact.
Afgelopen jaar liet Jumelet in de kwestie-Schorebrug ook op ludieke wijze van zich horen door een aantal zelfgeschreven, fictieve krantenberichten voor te dragen.
Het waren spontane acties in twee grote Reimerswaalse kwesties, die tekenend zijn voor de manier waarop Jumelet (64) politiek bedrijft en die hem ook waardering heeft opgeleverd; vanuit zijn emotie. Maar na twaalf jaar fractievoorzitterschap (waarvan acht jaar als eenmansfractie) vindt de Yersekenaar het tijd om een stapje terug te doen en geeft hij het stokje over aan plaatsgenoot Sjaco van Damme (42).
De net als Jumelet bij Rijkswaterstaat werkzame Van Damme is sinds zes jaar betrokken bij de partij en heeft ervaring opgedaan als steunfractielid. "Je zou kunnen zeggen: de komende en de gaande man, maar we hopen natuurlijk dat we die tweede zetel terugkrijgen", zegt Jumelet. In 2006 raakte de CU die tweede stoel eigenlijk geheel onverwachts kwijt. "Achteraf was onze campagne toen misschien niet zo sterk. Wij deden namelijk niet aan van die bordjes aan lantaarnpalen. Maar als je niet in beeld bent, ben je er blijkbaar ook niet, dus nu hebben we wel promotiemateriaal."
Daarop prijkt dus het gezicht van Van Damme, het nieuwe gezicht van de CU, of de partij nu wint of verliest. Sommigen denken dat het met een eventueel vertrek van de temperamentvolle Jumelet uit de politieke arena saaier wordt. Beide heren verschillen namelijk niet alleen (veel) in lengte, maar ook in karakter.
"Ik ben wat rationeler dan Andries", bevestigt Van Damme, "en in het debat wat minder breed van stof. Ik kom iets sneller ter zake. Je zal mij ook niet gauw zo'n mosselact zien opvoeren, of een gedeputeerde uitmaken voor schelm." Jumelet: "Ik heb in mijn boosheid wel eens iets gezegd waar ik later excuus voor heb gemaakt, maar dat moet ook kunnen vind ik."
Van Damme wil in principe wel de koers aanhouden die Jumelet heeft ingezet. "Al ben ik wel van plan om onze achterban wat meer in beeld te brengen. Martin Otte (de 17-jarige nummer drie op de lijst, red.) bijvoorbeeld, als er zaken aan de orde komen die over jongeren gaan."
Het eenmansfractieschap is, zeker in de oppositie, niet altijd makkelijk, weet Jumelet uit ervaring. "Maar ik heb me er altijd wel prettig bij gevoeld, ook vanwege de rol die ik kan spelen. Waar je wel tegenaan loopt als je een motie indient, is het gevoel niet serieus genomen te worden omdat je zo klein bent."
Een lijstverbinding met de SGP, zoals in Goes en Borsele, is echter uitgesloten, zegt Jumelet. "Onze uitgangspunten zijn totaal anders. Ons vertrekpunt is weliswaar ook de Bijbel, maar kerk en staat houden wij gescheiden. Neem nu bijvoorbeeld de Tour de France (die op zondag 4 juli onder meer Reimerswaal doorkruist), wij vinden dat je als kerk zo soepel moet kunnen zijn om de dienst desnoods een uurtje te verschuiven. Wees ook eens tolerant naar anderen."
Jumelet en Van Damme zijn best trots op de inbreng van CU in de afgelopen periode. De kwesties mosselsector en Schorebrug springen er wat beide Yersekenaren betreft uit. Over de coalitie (van SGP, CDA en PvdA) zijn zij minder te spreken. Jumelet: "Er zijn heus wel dingen van de grond gekomen, maar ik vind toch dat er niet echt een drive is. Je hoort ook dat veel mensen het met die traagheid hebben gehad. Een grote centrale speeltuin bijvoorbeeld was een speerpunt in het collegeprogramma, maar zelfs dat is niet gelukt. Dan breng je er toch weinig van terecht."
Als de CU in het college komt, is die speeltuin er zo, zeggen Jumelet en Van Damme. "De coalitie staart zich blind op Den Inkel, maar het kan overal in de gemeente. Waarom niet bij Krabbendijke of Yerseke?"
Jumelet heeft de afgelopen jaren wel eens gedacht aan het wethouderschap. "Dan zou ik het net zo goed anders en vernieuwend hebben aangepakt. Om te beginnen zou ik elke maandag een evaluatie houden van de vorige week; wat is er goed gegaan en wat is er blijven liggen?"
Misschien komt het er na 3 maart wel van.
PZC (19-02-2010)
- Labels
Reacties op 'Jumelet doet een stap terug, maar wil wel graag blijven'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.