Verslag besluitraad 28 september 2021

IMG_1949donderdag 30 september 2021 11:33

Hierbij een kort verslag van de besluitraad van 28 september 2021.

Voor geïnteresseerden is de agenda van deze vergadering hier te raadplegen: https://reimerswaal.notubiz.nl/vergadering/857801/Besluitraad%2028-09-2021

De burgemeester was afwezig en daarom trad Marien Weststrate  van Leefbaar Reimerswaal op als voorzitter.

De agenda was echt vol en  het was bijna middernacht  toen de vergadering werd  afgesloten….

Er werd gebruik gemaakt van het inspreekrecht om aandacht te vragen voor de Zanddijk, dit punt kwam later in de vergadering nog weer terug – zie  onder Moties

 

De agenda was een uitgebreid menu van  allerlei gerechten. Er waren maar liefst 10 hamerstukken, dit zijn punten die eerder al besproken zijn en die nu zonder verdere discussie worden goedgekeurd, ik wil er een paar naar voren halen :

Vaststelling bestemmingsplan ‘Buitengebied 2020 / mestvergister

Voor onze fractie een feestelijk moment en reden tot dankbaarheid. De afronding van een jarenlang gevecht, samen met de actiegroep Stank Nee! uit Rilland , glastuinbouwbedrijven en verontruste inwoners van Bath , GEEN MESTVERGISTER IN RILLAND !

De letterlijke tekst in het bestemmingsplan dat trouwens unaniem werd goedgekeurd door de gemeenteraad: ‘de vestiging van een biovergister in het glastuinbouwgebied is van de baan ‘en aanvullend‘ wordt uitgesloten dat elders binnen de gemeente Reimerswaal een biovergister kan worden opgericht’.

Aankoop grond Den Inkel

Meer parkeergelegenheid bij het zwembad Den Inkel in Kruiningen was echt nodig  en nu was de kans om van de Provincie een stuk grond van  3500 m2, direct naast het zwembad te kopen.  
Het perceel was 1,5 hectare en als fractie hadden we liever de hele kavel gekocht om meer kansen te creëren  voor recreatie/toerisme/speelgelegenheid  in dit gebied.

Nabetaling aan het Rijk ontwikkeling woonwijk KruseVeer – Kruiningen

In 2005 moest de waarde worden bepaald van de gronden van de voormalige veerhaven, eigendom van het Rijk. Toen werd overeengekomen om een ‘meerwaardeclausule ‘ op te nemen in de koopovereenkomst. De reden was simpel, onzeker was toen of het ging lukken om de veerhaven ‘aan de man ‘te brengen. Inmiddels weten we beter en is het een woonwijk met prachtig uitzicht geworden.
Er is overeenstemming bereikt met het Rijksvastgoedbedrijf en er wordt een bedrag van € 885.000,-- nabetaald. Het college heeft goed onderhandeld en als gemeenteraad zijn we hier tevreden over.

 

Over de bespreekstukken kan ik het volgende zeggen:

 

Keuze bron- of nascheiding / ons huisafval

Als ChristenUnie vonden wij het te vroeg om al een besluit te nemen over een nieuwe manier van huisvuilinzameling. Er zijn volgens de ChristenUnie te veel onduidelijkheden, onvoldoende informatie en het allerbelangrijkst, hoe kunnen wij als raad een besluit nemen over zo’n belangrijk onderwerp dat alle inwoners raakt, zonder ze hierbij te betrekken…!!

We vroegen aan de gemeenteraad om dit onderwerp vanavond  niet te behandelen en eerst de wethouder de kans te geven om met meer informatie te komen en antwoord te laten geven op alle vragen die er nog steeds waren. Maar helaas, niet gelukt en uiteindelijk is het collegevoorstel door de raad aangenomen, waarbij de ChristenUnie tegen dit voorstel heeft gestemd.

Per 01-01-2023 krijgt Reimerswaal een afval-inzamelsysteem ‘diftar met prijsprikkel ‘. Als ChristenUnie wilden we met de raad graag een systeem bespreken genaamd ‘Omgekeerd Inzamelen’ , aangepast aan de Reimerswaalse situatie en mogelijkheden (b.v. ondergrondse afvalcontainers). Dan zouden we in Reimerswaal  één jaar (2022) hebben om gezamenlijk (inwoners en gemeente) ons voor te bereiden, draagvlak creëren ….. maar helaas werd er niet naar ons geluisterd !

Voorrangpositie uitgifte woningbouwkavels woonwijk Rozeboom – Krabbendijke

Dit was een uniek agendapunt waarbij de uitdaging voor de raadsleden eigenlijk was ‘ mag ook het hart spreken of regeert enkel de wet ‘.

Kort samengevat was de situatie dat een jongeman door een bedrijfsongeval plotseling rolstoelafhankelijk was geworden. De woning waarin hij woonde, bij zijn ouders, bleek ongeschikt voor de noodzakelijke aanpassingen en nieuwbouw was het enige alternatief. Zijn wij als raad, net als het college, dan bereid om maatwerk te regelen en in zo’n extreme situatie een voorrangspositie te verlenen voor een bouwkavel.

Bijna alle fracties konden zich goed vinden in het raadsvoorstel en wensen deze familie veel sterkte toe .

Tenslotte werden er ook nog 4  moties ingediend, allen van de ChristenUnie , waarbij ik kort inga op ………

Motie – Huisarten praktijk te Kruiningen

Je zou kunnen zeggen ‘de huisartsenpost soap ‘. Als u het nieuws een beetje volgt snapt u waarom. Onbegrijpelijk dat  de gemeente , eigenaar van het pand aan de Montessoristraat,  aan de tandarts heeft verkocht , achter de rug van huisarts Mulder om . Resultaat :  de tandarts heeft een te grote praktijk en  de huisarts wil enkel kopen i.p.v. huren van de tandarts. Kort samengevat : de bestaande verouderde huisartsenpraktijk in Kruiningen, die echt niet meer voldoet aan de huidige eisen (privacy o.a.) , blijft zoals het er nu uitziet bestaan in deze vorm.

Door deze motie wilden wij het college/wethouder oproepen er voor te zorgen dat de inwoners van Kruiningen een moderne huisartsenpost krijgen. Helaas werd onze motie niet aangenomen.

 

Motie – Zanddijk (Herzien raadsvoorkeur variant ontsluitingsweg Yerseke)

Raadslid Andries Jumelet namens de ChristenUnie , samen met de VVD,   wilden   met deze motie de wethouder dwingen om in de Provincie te gaan bespreken dat Reimerswaal alleen de variant Rood wil, geen andere varianten. Deze variant Rood heeft het meeste draagvlak zowel van de omwonenden van de Zanddijk als  de bedrijven en de Dorpsraad Kruiningen. In vorige debatten stond de ChristenUnie alleen maar nu bleken bijna alle partijen ook voor de variant Rood te willen gaan. Helaas stemden de SGP en Leefbaar Reimerswaal tegen zodat deze motie niet werd aangenomen. Een gemiste kans blijft ons gevoel hierover ….

Motie Compensatie RES 1.0 Rilland-Oost

Deze motie werd ingediend door de ChristenUnie, samen met Leefbaar Reimerswaal.

In Rilland-Oost komt een energielandgoed vanwege de gunstige ligging, tegen de Brabantse wal, voor windmolens. De Provincie heeft in Rilland-Oost twee locaties aangewezen waar windmolens gebouwd mogen worden voor het behalen van de doelstellingen van de energietransitie (RES 1.0) Zeeuws breed. Hierdoor wordt naar onze mening Reimerswaal hard getroffen wat betreft de aantasting van het landschap als daar Euromast-hoge windturbines komen.  Deze motie roept het college/wethouder op om te gaan praten met de Provincie over compensatie. De wethouder vindt deze motie ‘irritant’ en voelt er niets voor om deze uit te voeren. Wil wel gaan praten over compensatie maar kan niets afdwingen en wil ook de tijd en rust hebben voor strategische onderhandelingen. ChristenUnie en Leefbaarbaar Reimerswaal hebben besloten de wethouder de kans te geven om een eigen koers te gaan en de motie niet in stemming gebracht maar ‘aangehouden ‘ . Verwachten wel dat de wethouder op korte termijn met resultaat komt anders wordt de motie alsnog in stemming gebracht. We wachten even af ….

Motie Zienswijze Baggerwerkzaamheden Westerschelde

Het zal u niet zijn ontgaan dat de  afgelopen maanden het ‘PFAS dossier ‘is ontploft en er nu op Ministeriel niveau gesprekken worden gevoerd van de Nederlandse minister met de Belgische/Vlaamse minister over deze enorme vervuiling van de SWesterschelde door hoofdzakelijk het bedrijf 3M. Onbegrijpelijk dat wat in Nederland al langer verboden is in België gewoon nog kan.  Nog erger dat afgelopen jaren blijkbaar niemand in de gaten heeft gehad wat er zich zoal afspeelde ‘onder water ‘ , ook wat betreft het afgeven van vergunningen door de Belgische overheid.

Motie is aangenomen en het college stuurt een brief (zienswijze) naar het Ministerie.

Labels

« Terug