ChristenUnie reactie op het coalitieakkoord in de raadsvergadering van 15 mei 2018

IMG_1949woensdag 16 mei 2018 21:07

Hieronder vindt u de bijdrage die Huib Bouwman, namens de ChristenUnie, geleverd heeft aan de bespreking van het coalitieakkoord in de raadsvergadering van 15 mei 2018.

Mevrouw de voorzitter, de ChristenUnie is met de boodschap het moet ANDERS én BETER de verkiezingen ingegaan. Terugkijkend kunnen we vaststellen dat het vanaf de verkiezingen ook ANDERS is gegaan. Het is nu nog te vroeg om ook het BETER te kunnen beoordelen.

Het ANDERS bleek doordat er voor het eerst een openbare vergadering is geweest waarin de uitslag van de verkiezingen besproken is met alle partijen. Deze zogenaamde duidingsvergadering van 22 maart 2018 was openbaar en verliep in een open en constructieve sfeer. Dit was al een goed signaal.

Als tweede actie is er vanuit het gemeentehuis een 'overdrachtsdocument' opgesteld. Ambtenaren hebben op een rijtje gezet hoe de gemeente er voor staat. Dit overdrachtsdocument heeft ook als uitgangspunt gefungeerd voor de coalitiebesprekingen. Dit document was voor iedereen beschikbaar en alle partijen waren dan ook even goed geïnformeerd.

Toch leek het er lange tijd op dat er niets zou gaan veranderen in de Reimerswaalse politiek.
Echter, de kiezer besliste anders….        
De verkiezingsuitslag van 21 maart 2018 met bijna 40% meer stemmen voor de ChristenUnie maakte dat voor de hand liggende coalitiesamenstellingen, uit het verleden, nu minder logisch waren. Dit leverde opnieuw een nieuw fenomeen op: er werd eerst een verkenner op pad gestuurd om mogelijke coalities in beeld te brengen.

Als ChristenUnie kijken wij terug op de achterliggende periode waarin een aantal veranderingen zijn gerealiseerd. Helaas stelde de verkenner een coalitie voor terwijl de ChristenUnie liever een raadsbreed akkoord had gezien, maar het nu voorliggende coalitieakkoord bevat veel elementen waar ChristenUnie achter kan staan.

Ondanks onze teleurstelling wat betreft een coalitievorming en geen raadsbreed akkoord, willen we blijven doen wat we al jaren doen: waar mogelijk dragen en waar noodzakelijk kritisch doch constructief onze bijdrage leveren.

ChristenUnie heeft nog wel wat vragen:

1. Het coalitieakkoord geeft op pagina 3 onder het kopje 'Verbindende stapstenen' /'vertrekpunt' het volgende aan:
"In dit coalitieakkoord laten wij ruimte voor een goede inhoudelijke discussie met de gehele gemeenteraad en beperken ons, waar mogelijk en nodig, tot afspraken op hoofdlijnen."


Hier wordt op pagina 8 ook nog het volgende aan toegevoegd:
"2.1.5    Het college informeert de raad in een vroeg stadium op hoofdlijnen over gevoelige en hoofdzakelijke onderwerpen. Dit doet recht aan de fracties en onderstreept de informatieplicht van het college."


ChristenUnie heeft hierover de volgende vragen:

  • Kunt u duidelijkheid verschaffen wat dit in de praktijk gaat betekenen?
  • Welke procedure zal worden gevolgd om dit te realiseren en wat wordt het verschil met de tot nu toe gevolgde procedure inzake opinie- en besluitvorming ?

2. Ook op pagina 8 schrijft u:
"2.1.6    Wij maken naar behoefte gebruik van de rekenkamerfunctie. De raad bepaalt welke opdracht er wordt gegeven, waarna het presidium deze opdracht formuleert."

In het ChristenUnie verkiezingsprogramma hebben wij aangegeven dat een rekenkamercommissie dringend gewenst is. Ook verwijzen wij naar de brief van de minister van 14 juni 2013 waar de gemeente Reimerswaal wordt verweten “sinds 2010 een permanent inactieve rekenkamerfunctie te hebben”. De minister dringt aan op het instellen van een actieve rekenkamer.
Waarom kiest de nieuwe coalitie ervoor om in gebreke te willen blijven en ook dit zeer nuttige controlemiddel voor de raad niet te benutten?

3. Over afvalinzameling wordt in het coalitieakkoord (programma 14 ) o.a. het volgende geschreven:

  • “…. Ons uitgangspunt is het reguleren van de afvalstromen en de afvalinzameling, met daarbij de kosten voor inwoners als belangrijk aspect.”
  • “De hoeveelheid zwerfafval moet worden verminderd.”
  • “…. De invoering van Diftar is daarbij een van de instrumenten.”


ChristenUnie heeft hierover de volgende vragen:

Het Diftar afvalinzamelingssysteem wordt in het coalitieakkoord gepresenteerd als één van de instrumenten.
Is er nog ruimte om te kiezen voor een ander systeem (bij voorkeur het huidige systeem, wat ook gewenst was door 49% van de mensen die hierover een enquête hebben ingevuld) als er straks een kostenplaatje ligt van de diverse mogelijkheden?


Wanneer kan de gemeenteraad die kostenplaatjes verwachten?


Omdat de coalitie ook de hoeveelheid zwerfafval wil verminderen, ligt de Diftar optie niet erg voor de hand, omdat juist de toename van zwerfafval een gekend bijverschijnsel is van het Diftar systeem. Hoe denkt u dit te voorkomen?

4. Is er overwogen om 2 wethouders te benoemen in plaats van de nu 3 beoogde wethouders? De gemeente Reimerswaal heeft niet een omvang die 3 wethouders noodzakelijk maakt en ChristenUnie had graag deze versobering doorgevoerd.

5. Het is aan het college van burgemeester en wethouders om onderling de portefeuilleverdeling te regelen, maar kan hier, in het kader van de transparantie, al iets over worden gezegd?

Naast deze vragen is er ook nog een verzoek:

Het eindverslag van de verkenner gaf aan dat er tijdens de verkenningsperiode een poging zou zijn ondernomen om, achter de rug van de verkenner om, om een coalitie te smeden.
Om ons onduidelijke redenen werd er al snel naar de ChristenUnie gewezen als initiator hiervan en groeide het beeld van een 'onbetrouwbare ChristenUnie-fractie'.

Ik wil dat onjuiste beeld graag corrigeren en wij zouden het op prijs stellen als vanavond wordt bevestigd dat er

  • geen intentie was tot het vormen van een coalitie achter de rug van de verkenner (kon ook niet, zie het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie) en
  • dat het initiatief voor gesprekken (die trouwens niet hebben plaatsgevonden) NIET door de ChristenUnie zijn genomen.

De ChristenUnie, als grootste winnaar van deze verkiezingen, heeft niet volledig haar doel kunnen bereiken en dat vinden we jammer. Maar de wens van de ChristenUnie kiezers, het ANDERS én BETER, wordt door de manier van opereren de laatste maanden en het nu voorliggende coalitieakkoord deels gehonoreerd.

ChristenUnie wil en blijft dan ook, zoals reeds eerder aangegeven, constructief meewerken aan de verdere verbetering en vernieuwing van de lokale politiek en wenst de nieuwe coalitie en college Gods zegen en wijsheid toe.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Coalitieakkoord gemeente Reimerswaal raadsperiode 2018 - 2022372,2 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug