Interview jongeren kandidaat Gritte van Dijk

vrijdag 11 maart 2022 09:12

ChristenUnie Reimerswaal heeft een traditie van jonge mensen op de kandidatenlijst:

Gemeenteraadsverkiezingen 2010         Martin Otte
Gemeenteraadsverkiezingen 2014         Esther van de Vreede – Hensen
Gemeenteraadsverkiezingen 2018         Joël Boone

Voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen staat Gritte van Dijk, als zeventienjarige, op de kandidatenlijst. Uw webredacteur zocht haar op en stelde haar een paar vragen.

Dag Gritte, kun je iets over jezelf vertellen?

Jazeker, ik ben Gritte van Dijk, 17 jaar en ik zit in het laatste jaar van het middelbaar. Ik ga dus dit jaar examen doen. Ik heb een bijbaantje bij de Jumbo supermarkt en ben actief in mijn kerkelijke gemeente de Hervormde gemeente van Krabbendijke. Ik speel piano, bij bijzondere diensten soms ook in de kerk. Volgend jaar wil ik starten met  de studie Economie en Recht aan de Erasmus Universiteit.

Heb je politieke interesse of ook al politieke ervaring?

Nee vooral interesse. Politiek ken ik van de politieke stromingen die we op school moesten leren, liberalisme, socialisme e.d.. Bij maatschappijleer leer je hoe verschillend partijen zijn, maar ook hoe ze via compromissen tot oplossingen komen die voor iedereen het beste zijn.

Ook kijk ik al van jongs af aan een beetje mee met mijn vader die een politieke nerd is.

Lokaal ben ik overigens al wel eens politiek actief geweest. Ik heb geholpen met het organiseren van een politieke avond van ChristenUnie en SGP voor de Europese verkiezingen van 2019. Ik heb het begin van de avond toen fotografisch vastgelegd.  Op de ChristenUnie website zijn ook foto’s van mij terug te vinden.

Europese politiek is overigens wel wat overzichtelijker dan de lokale politiek. Op Europees niveau zijn er amper verschillen tussen ChristenUnie en SGP, ze hebben zelfs een gezamenlijk verkiezingsprogramma. Op lokaal niveau lijken die accentverschillen maximaal te worden uitvergroot.      
Het is goed dat ChristenUnie daarom de verbinding zoekt in Reimerswaal en samen wil optrekken met alle partijen. Ik vind het ook positief dat de ChristenUnie bij deze gemeenteraadsverkiezingen ook de jongeren niet uit het oog is verloren. Zo is er speciaal met het oog op hén een jongerenparagraaf opgesteld. Daarnaast is er ook een verkiezingsprogramma in ‘gewone taal’ geschreven.  (click hier: https://reimerswaal.christenunie.nl/verkiezingsprogramma)

Politiek heeft onder jongeren een stoffig imago en zeker een gemeenteraad. Toch is dat niet terecht. De gemeenteraad gaat bijvoorbeeld over sportvoorzieningen, maar gaat ook over zaken die jongeren zeker belangrijk vinden, zoals klimaat, de energietransitie (hoe gaan we van grijze naar groene energie…) en de opvang van asielzoekers en nu vluchtelingen uit Oekraïne. Den Haag heeft het erover, maar bij de gemeente wordt het concreet gemaakt!

Daarnaast vind ik het belangrijk dat de ChristenUnie een christelijke partij is, dat past goed bij mij.

Je staat op plaats 18, dat is geen verkiesbare plaats…

Nou in principe is dat wel een verkiesbare plaats, want er zijn 19 zetels te vergeven op 16 maart a.s.. De lijst wordt door het bestuur gemaakt en misschien willen ze met die 18e plaats aangeven dat ik vanaf mijn 18e jaar echt mee mag gaan doen. Door laag op de lijst te beginnen kan ik ook aan een gestage opmars naar de top beginnen….

Verras ons eens?

Ik heb vorige week mijn rijbewijs gehaald!!

« Terug